Otec, ktorý drží slovo

Byť otcom je často otrocká práca. Treba uživiť rodinu, deťom robiť taxikára, učiť sa s nimi do školy. Popri náročnom zamestnaní ešte stíhať privyrobiť si niečo navyše. Plus postarať sa o dom, o „gazdovstvo“, o všetky ďalšie povinnosti, ktoré rodinný život prináša, a to vždy s úsmevom na tvári a s výrazom dobrého katolíka. 

Jednoducho, nielen doba, v ktorej žijeme, ale aj my sami si na seba často kladieme obrovské nároky: mať materiálny dostatok, vždy poupratované, vždy navarené, doma aby vládla rodinná pohoda a neboli žiadne problémy. To nás stojí čoraz viacej síl a času. Je určite potrebné zaistiť si základný komfort a „stíhať“, ale je to naozaj aj to pravé, čo sa od nás rodičov očakáva?

Dokumentárny film nemeckého režiséra Wima Wendersa Pápež František: Muž, ktorý drží slovo (2018) bol katolíckymi médiami prijatý pomerne vlažne – aspoň z toho, čo som čítal. V tejto chvíli nie je mojím cieľom skúmať jeho prípadnú tendenčnosť, ale zamyslieť sa nad slovami, ktoré tam hovorí samotný Svätý Otec:

„V dnešnej dobe žijeme rýchlejšie od rána do večera. Ničí nám to duševné zdravie, duchovné zdravie a fyzické zdravie. A čo viac, ovplyvňuje a ničí nám to rodinu, a teda celú spoločnosť. … Nie sme stroje!“

Po chvíli pápež spomína, ako spovedával ešte počas svojho pôsobenia v Buenos Aires. Rodičom zvykol dávať nečakanú otázku: Hrávate sa so svojimi deťmi? Urobíte si na svoje deti čas?

Predstavme si, čo by to s nami spravilo dostať takúto otázku od kňaza v spovednici. Mne by určite zabehlo!  

Prešli roky, čo som videl Muža, ktorý drží slovo, ale „desivá“ Františkova otázka sa mi neustále vracia. Aké jednoduché a číre spovedné zrkadlo! Som otec troch krásnych detí a pri reflexii svojho otcovstva – a teda najmä reflexii svojich chýb a nedostatkov – si kladiem trochu iné otázky. Či som nebol na nich príliš prísny alebo, naopak, príliš mäkký; či som im nedal zlý príklad, keď museli znášať moje zlozvyky; či sme nezanedbali napríklad spoločnú modlitbu…

Ale František naše „preduchovnené“ spytovania celkom konkretizuje. Tak čo – zahráme sa?  

Písané pre Slovo+, upravené.

Publikované s láskavým dovolením redakcie.

Vyšlo aj na Otcom.sk 1.7.2023.